Skader og Smerter

FitnessFys – Mærk forskellen

Klik/Tryk på den ønskede kropsdel for at finde relevant information omkring din skade/smerter.

[drawattention]
Underarm: Smerter i Albuen, Underarmen og Hånden

Albue- og underarms-smerter:

Symptomer på albue- og underarms-smerter:

Albue-smerter er smerter i eller rundt om albueleddet. Smerterne opstår ofte pga. overbelastning af underarmens muskler og sener, der hæfter i eller omkring leddet. Når leddet gentagende gange bliver overbelastet, kan der dannes inflammation, som kan give rødme og hævelse. Overbelastning skyldes ofte ensidigt gentagende bevægelser eller statisk arbejde, så som f.eks. konto- og fabriksarbejde. Det kan dog ofte forebygges ved at få indstillet borde, stole og Skærm ergonomisk korrekt af en Fysioterapeut.
FitnessFys laver også Ergonomi, hvilket du kan læse mere om her: Link

I andre tilfælde kan overbelastningen skyldes Sport, hvor der ofte er gentagende bevægelser, som f.eks. ved alt slags ketcher sport og golf. Det kan især være i starten af sæsonen, hvor man starter for hårdt ud eller i slutningen, hvor manglende restitution kan have negativ indflydelse. I andre tilfælde kan det skyldes nerveafklemning i skulder og nakken, som kan give smerter ud i hele armen og derved også albuen. Det er vigtigt at få din skade undersøgt ved en fysioterapeut, da det meget sjældent ”gå i sig selv”, hvis området forbliver ubehandlet. Endvidere kan det være meget smertefuld og generende at have ondt i albuen.

En tegnet underarm og albue med et rødt smerte/skades punkt vist på albuen.

Hyppige diagnoser/smertetilstande:

 • Golf Albue: På trods af navnet, er det meget få der får diagnosen pga. golf. Ofte skyldes det for meget ensidig gentagende kontor arbejde. Golfalbue opstår ved at der dannes betændelse i senetilhæftningen på indersiden af albuen. Smerterne forværres når man laver meget tastearbejde eller ved brug af hånden.
 • Tennis Albue: Er en af de hyppigste årsager til albue-smerter. Lige som ved golfalbue opstår tilstanden ved ensidig gentagende arbejde. Der opstår betændelse i senetilhæftningen på ydersiden af albuen. Smerterne forværres når man laver meget tastearbejde eller ved simple løft med hånden.
 • Betændelse I slimsækken (Tenddinit): Opstår ofte ved slag ind på albuen(albuestød) eller ved en længerevarende, overbelastningen på bagsiden af albuen. Ofte hæver området og det kan blive rødt (inflammation).
 • Nervepåvirkning: Der findes 3 nerver der kan give smerter i albuen, N.Radialis, N.Ulnaris og N.Medianus. Nerverne kan blive afklemt i nakken og skulderen. Ofte kan nerveudstrålingen mærkes helt ud i hånden. Nervesmerterne kan variere meget, men kan føles prikkende, brændende, snurrende, skærende, strammende, jagende eller isnende.
 • Knoglebrud: Tag til lægen, hvis der efter fald/slag er opstået fejlstilling af albuen, akut smerte eller hævelse af albuen. Der findes en lang række brud i albuen som kræver lægelig behandling. Albuen ude af led. brud i nedre del af overarmsbenet. brud i Capitulum humeri, brud i olecranon, brud i Collum Radii, brud i Caput Radii, brud i Underarmen.

Undersøgelse og behandling:
Hos FitnessFys bliver du grundigt undersøgt. Du vil fra behandlerens side blive informeret om den smertegivende struktur og om hvordan du skal forholde dig til smerten. Når du har fået stillet den korrekte diagnose, får du instruktion i, hvordan du skal aflaste de smertegivende strukturer, således at du hurtigst muligt kan blive klar igen.
Behandlingen afspejler sig af diagnosen. På klinikken har vi god erfaring ved brug af, fysioterapeutiske øvelser, manuel behandling, akupunktur og Kinesiotape til albue- og underarms-smerter. Du kan læse mere om behandlinger.

Hånden:

Symptomer på Hånd-smerter:

Symptomer på albue- og underarms-smerter:

Smerter i hånd og håndled, kan skyldes mange forskellige faktorer. Flere af albuens diagnoser, kan også påvirke hånden som f.eks. golf og tennis albuer. Hånden består af 27 knogler og forbindelsen mellem håndrod og håndleddet er et af de mest komplicerede led. Dette skyldes de mange ledbånd, led-overflader, samt muskler fra underarmen der skal til for, at styre finmotorikken i hånd og underarm. Det kræver utrolig meget pression og finmotorik at skulle samle en nål op fra gulvet, hvorimod det kræver stor styrke at bruge en økse.

Hvis der sker en skade i hånden eller samspillet mellem muskler og sener bliver forstyrret, vil det havde store konsekvenser for dagligdagen. Vi bruger hænderne til næsten alt hvad vi laver, så hvis du først får en skade, kan det være svært at komme af med den igen. Lige som ved albuen skyldes mange af hånd og håndleds-smerterne overbelastning. Senerne i hånden er omkranset af en seneskede der har til opgave at beskytte senerne og få dem til at ”glide” bedre ved brug af hånden. Ved overbelastning er det ofte her, at der opstår irritationstilstande (tendovaginitis).

Smerterne i hånd/håndled kan føles konstant, både i hvile og under aktivitet. Når senerne bliver irriteret, kan de hæve, hvilket medfører formindsket plads og begrænser senenernes frie bevægelighed. Sker denne overbelastning i længere tid, kan der dannes arvæv, hvilket kan være meget svært at komme af med igen. Det er derfor vigtigt at forebygge denne tilstand, som ofte kommer af konto- og ensidigt fabriksarbejde. Det kan dog ofte hjælpe at få indstillet borde, stole og Skærm ergonomisk korrekt af en Fysioterapeut.
FitnessFys laver også Ergonomi, hvilket du kan læse mere om her: Link

En tegnet hånd fra et menneske med et rødt smerte - skades punkt vist på hånden.

Hyppige diagnoser/smertetilstande:

 • Seneskedehindebetændelse: Seneskedebetændelse sidder i håndleddet også kaldet håndledstendinopati. Det er en tilstand som opstår pga. overbelastning i muskelsener og seneskeden i håndleddet. Tilstanden medfører hævelse og nedsat funktion i hånden. Nogle patienter beskriver endvidere en form for knirken og skuren i senerne.
 • Karpaltunnelsyndrom: På håndfladesiden af håndrodden, er der en trang passage der kaldes for karpaltunnelen. Det er i denne passage at nerven Medianus kan komme i klemme. Afklemningen giver smerter både i hvile og ved aktivitet.   
 • Tommelfingerslitage (artrose): I tommelfingerens rodled kan der opstå slidgigt. Det det ses ofte hos ældre og især kvinder. Har man tidligere haft en skade i tommelfingeren, kan yngre mennesker også få det. Smerterne bliver værre ved brug af fingrene.
 • Fingerledbånds-skade: Skader på ledbånd i fingeren opstår ofte ved kontaktsport eller boldspil, hvor hånd og fingre er meget udsat.
  Skaderne kan variere meget, lige fra en lille forvridning, til skred af leddet. Efter en fingerledbåndskade kan leddet være hævet og ømt op til 6 måneder efter.
 • Knoglebrud: Tag til lægen, hvis der efter fald/slag er opstået fejlstilling af hånd eller fingre. Det mest almindelig brud i hele kroppen er Colles fraktur(Håndledsbrud). Skaden sker ofte ved fald med udstrakt arm og det er tit ældre mennesker der er risikogruppen. 
 •  

Undersøgelse og behandling:
De fleste Skader/problematikker der opstår i hånden, kræver at du tager forbi lægen først.
Lægen kan udskrive antiinflammatorisk medicin og i nogle tilfælde kan der være behov for binyrebarkhormon indsprøjtning. Efter endt lægebesøg kan du blive sendt videre til Fysioterapeut.

Hos Fitnessfys bliver du grundigt undersøgt. Du vil fra behandlerens side blive informeret om den smertegivende struktur og om hvordan du skal forholde dig til smerten. Når du har fået stillet den korrekte diagnose, får du instruktion i, hvordan du skal aflaste de smertegivende strukturer, således at du hurtigst muligt kan blive klar igen.
Behandlingen afspejler sig af diagnosen. På klinikken har vi god erfaring ved brug af god ergonomisk vejledning, fysioterapeutiske øvelser, Akupunktur, Sportstape og Kinesiotape til hånd og håndleds-smerter.
Du kan læse mere om behandlinger.